Nagenieten


Het feestweekend 900 jaar Bovekerke is intussen achter de rug. Voor velen zal het feestgebeuren een bijzonder positieve herinnering blijven.900 jaar Bovekerke had zijn start niet gemist.

Vrijdagavond luisterde werkelijk een overvolle zaal naar drie sprekers met elk een boeiend onderwerp. Jan Van Acker mocht de spits afbijten en schetste de politieke situatie in het graafschap Vlaanderen in de 1ste helft van de 12de eeuw. Daarna bracht Gerben Verbrugghe een interessante uiteenzetting over de middeleeuwse ontginningen en de stichting van nieuwe dorpen. Anton Ervynck wist de zaal te boeien over de ratten van Sint-Gertrudis.
De avond werd afgesloten met veel lachende gezichten bij een stevig glas bier aangeboden door het gemeentebestuur.In aanvulling op de lezingen van vrijdagavond organiseerde 900 jaar Bovekerke op zaterdag- en zondagnamiddag een wandel- en fietstocht met historische informatie.
Marc Dewilde verzorgde op beide dagen de wandeling en had daarbij aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van het dorp Bovekerke. Hij gaf de wandelaars o.a. een beeld van typische elementen van nederzetting.

Zo’n 90 fietsers volgden Gerdi Staelens over de twee dagen voor een 10 km lange tocht. Zij leerden het cultuurlandschap begrijpen in het ruime Bovekerke. Ontginningen, ligging van wegen, landbouw… e.d. waren onderwerpen die aan bod kwamen.
De informatie van beide tochten zal o.a. opgenomen worden in een boek over Bovekerke dat rond september verschijnt.Het hoogtepunt van het weekend was ongetwijfeld een grootse hertrouwpartij. Liefst 53 Bovekerkse koppels schreven zich in om voor de burgemeester hun trouwgeloften te hernieuwen. De dames pronkten in hun oorspronkelijke trouwjurk en die was bij velen toch wat aangepast voor een maatje meer. De heren droegen allen een blauwe stropdas met het wapenschild van Bovekerke.Na het maken van een breedbeeld groepsfoto voor het voormalige gemeentehuis trokken alle koppels van de d’Oude Schole in een lange witte stoet naar de feesttent. De 650 vierkante meter grote tent vulde met als het ware met één grote Bovekerkse familie van 432 leden.Na een verwelkoming in naam van alle 53 trouwkoppels, die daarbij even rechtstonden, een dankwoord en een smaakvol trouwmaal werd de dans ingezet. Die eer was voor Monique Delrue en Urbain Scharmin die precies in dit weekend hun 50-jarig jubileum vierden. Nadat alle overige trouwkoppels ook op de planché kwamen zou de dansvloer tot in de kleine uurtjes steeds overvol blijven.De zondagnamiddag kon men in de feesttent leuke reportages bewonderen met beelden uit de oude doos en terwijl smaakten de pannenkoeken.

's Avonds vulde de feesttent terug tot zijn maximumcapaciteit voor het optreden van ’t Westvlaams Gemiegeld Vintekoor. Enkel zij die aanwezig waren kunnen bevestigen hoe uitbundig de feestvreugde er wel was.Dat Bovekerkes 'grootste feest ooit' slaagde was deels te dankten aan de weervrouw, maar vooral door de grote inzet van een harde kern: Isabel Maertens, Tom Brodeoux, Wesley Lamote, Johan Gysel, Geert Portier en Gerdi Staelens.Inschrijven voor het herdenkingsboek 900 jaar Bovekerke met historische artikels kan via info@900jaarBovekerke.be en overschrijving van € 25 op rekening BE42 7506 8918 4354 van 900 Jaar Bovekerke.